Copyrights

Je hebt er misschien wel eens over gehoord: de copyrights van een afbeelding of tekst op het internet. En waarschijnlijk heb je dan ook wel eens gehoord van de hoge claims die hierbij kunnen komen kijken. Het is daarom niet onverstandig om precies te weten wat je doet en wat wel en vooral ook niet mag met het gebruiken van afbeeldingen en teksten van iemand anders.

Auteursrecht

In de auteurswet ontstaat automatisch wanneer jij iets hebt gemaakt zoals een foto, tekening, artikel etc. Het is niet iets wat je hoeft aan te vragen en het is helemaal gratis. Ook is auteursrecht internationaal geldig. In principe is het een soort bescherming van jouw werk. Je kunt hier meer over lezen op de website van de KvK.

Dit geld dus zowel voor afbeeldingen en video’s als voor teksten. Wij zoomen in dit artikel voornamelijk in op het gebruik van afbeeldingen, maar zijn ook toe te passen op teksten.

Ik wil een foto van het internet gebruiken

Wanneer jij een foto van het internet wil gebruiken, zitten hier dus ook auteursrechten/copyrights op. Je mag dus niet zomaar iedere afbeelding die je op het internet tegenkomt gebruiken. Het gevolg hiervan kan zijn dat je claims krijgt, en deze kunnen inderdaad oplopen van honderden tot duizenden Euro’s. Het is dan dus ook belangrijk om hier nauwlettend mee aan de slag te gaan en je goed aan de regels te houden.

Om claims te voorkomen die nogal in de papieren kunnen lopen, is het belangrijk om rekening te houden met auteursrecht & citaatrecht. Op Ondernemersplein-Spanje ben jij als ondernemer zelf verantwoordelijk voor het auteursrecht van de afbeeldingen en teksten die je plaatst. Denk hier dan ook goed over na en volg de regels hierover.

– Aafke Driessen – Ondernemersplein-Spanje

Waar kan ik een goede afbeelding zonder copyrights vandaan halen?

Maar wij begrijpen ook dat jij als ondernemer waarschijnlijk zelf geen fotograaf bent. Het is dus ingewikkeld genoeg om een goede afbeelding te vinden voor jouw (marketing) uitingen en nog ingewikkelder als je ook nog eens na moet denken over de copyright. Daarom hebben wij nog eens opgesomd hoe je claims kunt voorkomen:

  • Gebruik niet zomaar een afbeelding die je via Google gevonden hebt!
  • Wanneer je een afbeelding gevonden hebt die jij heel graag wil gebruiken, spoor dan de maken van de afbeelding op en vraag (schriftelijk) toestemming voor het gebruik van de afbeelding.
  • Wanneer je niet met zekerheid weet te achterhalen van wie de foto is, gebruik hem dan niet! Het is zonde als je er achteraf heel veel geld voor moet betalen en de afbeelding alsnog moet verwijderen.
  • Maak gebruik van betaalde beeldbanken waar je de licentie van een afbeelding “koopt”. Wanneer iemand dan een claim stuurt, kun je de licentie laten zien en loopt het met een sisser af.
  • Er zijn ook enkele gratis beeldbanken waar je afbeeldingen vandaan mag halen. Let op: Lees voor het downloaden goed de Algemene Voorwaarden van het beeldgebruik door zodat je niet alsnog een claim kunt krijgen. We zetten er onder aan het artikel een aantal op een rijtje.

Gratis beeldbanken

Let op: lees zelf op deze websites nog eens goed de licentie regels door zodat je hier aan voldoet. Vaak mag je afbeeldingen bijvoorbeeld wel gebruiken voor een flyer of advertentie, maar niet om te drukken op een shirt en te verkopen. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de regels!

Heb je nog geen eigen omslagfoto? Dan kun je ook een beeld uit Unsplash direct uploaden. Lees op deze pagina hoe dat werkt.

Zelf een omslagfoto maken? Lees hier hoe dat werkt.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Wanneer jij gebruik maakt van een afbeelding van het internet, hou dan rekening met de copyrights. Je mag namelijk niet gewoon alle afbeeldingen van het internet gebruiken. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Er zijn wel enkele sites waar je gratis afbeeldingen vanaf mag halen. Lees hier meer over in onze blog Copyrights. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie