Een bedrijf oprichten in Spanje: hoe werkt dit?

Steeds meer Nederlanders overwegen om ook in Spanje te ondernemen en hier een BV op te richten, of zoals dat hier heet…

Een SL: Sociedad Limitada.

Maar wanneer heb je nu een sociedad limitada nodig?

Is dit bijvoorbeeld óók handig als je onroerend goed wil kopen en verhuren in Spanje?

In Nederland is het oprichten van een BV vaak gunstig vanwege de belastingvoordelen en de beperkte aansprakelijkheid. In Spanje zit dat echter anders.

Wanneer je een SL opricht voor onroerend goed, betekent dat niet automatisch dat je alle kosten met betrekking tot verbouwingen en materialen kunt terugvorderen. Dit ligt hier gecompliceerder. Daarom raad ik het vaak niet aan om meteen een bedrijf op te richten als je alleen van plan bent om huizen te kopen, te verkopen of te verhuren.

Wanneer je wel een SL moet oprichten is als je echt een groter bedrijf wilt opzetten of hier een vestiging wilt openen. Zo heb ik bijvoorbeeld klanten in de telecom- of marketingsector. Zij hebben dan ook echt een bureau opgezet.

Hoe werkt dit dan?

Het oprichten van een SL begint met het aanvragen van een NIE-nummer.

Dit kan ik voor je doen, mits je me tijdelijk volmacht geeft. 

Dit is aan te raden, omdat het aanvragen van een NIE-nummer ongelofelijk complex is geworden. Het is als een soort fiscaal nummer wat je nodig hebt om zaken te kunnen doen.

Je zou zeggen dat je dit zo aan kunt vragen, maar niets is minder waar.

Je moet hiervoor naar de vreemdelingenpolitie, en ze geven deze niet zomaar meer af.

Bovendien heeft iedere bestuurder van je toekomstige SL een NIE-nummer nodig. Dat maakt het een bureaucratische nachtmerrie. Het kost niet alleen vier keer zoveel geld, maar ook ontzettend veel tijd.

Het hebben van goede connecties in Spanje is daarom essentieel, omdat het eerlijk gezegd sneller kan gaan als je connecties hebt met ambtenaren achter de schermen.

Deze informatie vind je niet snel online, maar in de praktijk is dit echt zo. Met de juiste connecties kun je veel regelen.

Best bizar, toch? Dat kun je je in Nederland bijna niet voorstellen.

Daarom adviseer ik je opnieuw om je goed te laten adviseren en informeren bij het oprichten van een bedrijf. Je krijgt te maken met de Spaanse bureaucratie en hebt iemand nodig die dit begrijpt.

Je mag natuurlijk bij mij aankloppen. Maar zelfs als je liever een andere adviseur hebt, juich ik dat toe. Dat is echt wat ik je wil meegeven.

Zoek een goede jurist en op termijn een goede accountant. Dat is écht het halve werk.

Ben je nog op zoek naar zo’n jurist? Mijn team en ik helpen je graag. Klik hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie