Spanje is qua wet- en regelgeving heel anders dan Nederland

Spanje is qua wet-en regelgeving heel anders dan Nederland.

Als Nederlanders in Spanje een huis willen kopen geef ik – als jurist in Spanje – bij voorbaat dit advies: “Don’t leave your brain on the plane.” Het is namelijk heel makkelijk om je te laten leiden door de idyllische huizen en het lekkere weer. Je ziet jezelf in ieder huis wel wonen. Vaak is het ook een droom die uitkomt om überhaupt naar huizen hier in Spanje te kijken en hoewel ik het begrijp, moet je wel scherp blijven. Want Spanje is qua wet- en regelgeving heel anders dan Nederland.

Contrato de Arras & Contrato de Arras

Zo heb je hier te maken met de ‘Contrato de Arras’, een soort onderhandse koopovereenkomst. Meestal gaat het hier om de variant ‘Arras Poenitentiales’, een soort uitstapregeling. Als je als koper ja zegt op een huis en je trekt je later toch terug uit de aankoop, dan betaal je het dubbele van je aanbetaling terug. 

Als je als koper dus een mooi huis hebt gezien, dan geef je de verkoper alvast een aanbetaling. Met het overmaken van dit bedrag reserveer je als het ware het huis. Dit gaat om een bedrag tussen de 5% en 10% van de aankoopsom. Een behoorlijk bedrag dus. Pas daarna ga je de koop verder in orde maken.

Wat ik vaak meemaak is dat men niet afweet van hoe zo’n Contrato de Arras werkt. Want dit is een bindende overeenkomst. Je komt hier niet onderuit en dat kan behoorlijk vervelend zijn. Want wat als je hebt afgesproken dit huis te willen en daarna pas gaat kijken naar de mogelijkheden wat betreft uitbouwen en verbouwen? Dit komt echt heel vaak voor.

Het feit dat de grond van jou is, betekent niet automatisch in Spanje dat je mag verbouwen of bijvoorbeeld een zwembad mag aanleggen. Iedere gemeente heeft hier zijn eigen regels voor.

Teken nooit zomaar een overeenkomst

Ik maak het helaas regelmatig mee dat mensen bij mij komen met de mededeling dat ze toch willen afzien van een huis omdat ze geen zwembad mogen bouwen, maar ze toch al een onderhandse koopovereenkomst hebben getekend.

Dan hang je.

Je komt daar niet onderuit, in de meeste gevallen.

Je bent echt al snel tienduizenden euro’s lichter.

Daarom wil ik je met klem adviseren om eerst mondeling de prijs te bespreken, dán een jurist in de arm te nemen die alle stappen naloopt en alles rondom het huis laat nakijken en pas als dan alles klopt, kun je een officiële aanbetaling doen.

Ik zeg het nogmaals: don’t leave your brain on the plane.

Verdiep je echt heel goed in de regels hier in Spanje of zoek de juiste hulp. Want Spanje is qua wet- en regelgeving heel anders dan Nederland.

Als je niet weet waar je moet beginnen, weet dan dat ik je ook kan helpen als jurist. Je mag me altijd vrijblijvend een berichtje sturen. Klik hier om naar mijn profiel te gaan en mijn contact gegevens te bekijken.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie