Verwachtingen VS realiteit van een huis kopen in Spanje.
Hoe je denkt dat het kopen van een huis in Spanje is VS de realiteit van het kopen van een huis in Spanje.
Ja, want wat lijkt het je heerlijk. Een huis in Spanje kopen.
Genieten van de Spaanse cultuur en natuur.
Het is een droom die veel mensen hebben.
Hoe moeilijk kan het zijn?
Spanje is gewoon een Europees land.
Zoveel kan de afwikkeling van het kopen van een huis toch niet afwijken van Nederland?
Daarmee hebben we meteen de eerste verwachting te pakken die niet klopt.
Want in Spanje zijn dingen heel anders dan je op het eerste gezicht zou verwachten.
Lees even mee!
Dit is hoe we denken dat het werkt…
#1. Een notaris in Spanje doet hetzelfde als een notaris in Nederland.
Nee. Zeker niet. Een notaris in Nederland heeft andere taken dan een notaris in Spanje. Zo zorgt een notaris in Spanje er eigenlijk alleen voor dat de geldigheid van documenten klopt en of de betalingen op de juiste manier worden gedaan. De notaris stelt geen documenten op zoals een voorlopig koopcontract, dat doet een jurist, zoals ik bijvoorbeeld (of een advocaat).
Een notaris in Spanje begeleidt je niet echt dus; zijn rol is passief. Daarom raad ik mensen altijd aan om een jurist in de hand te nemen, zeker als je de wet-en regelgeving hier niet kent. Laat je goed adviseren.
#2. Het duurt vast maanden voor je echt de eigenaar van een woning bent.
In Nederland kan het wel even duren voor je echt de nieuwe eigenaar bent van een huis. Zo moet je het officiële koopcontract ondertekend hebben en dat krijg je pas als alles van de bouwtechnische keuring tot aan de hypotheek allemaal rond is.
In Spanje werkt het net even anders. Zodra je bij de notaris de handtekening zet onder het koopcontract, ben je eigenaar. Je hebt in Spanje geen registratieplicht van de eigendomsakte. Als de handtekening is gezet ben je eigenaar, met alle gevolgen van dien.
#3. Bij de notaris ben je zo klaar, puntjes op de i en tekenen maar.
Haal dit maar uit je hoofd… Het kan zijn dat je om 11 uur een afspraak hebt en pas om 1 uur je handtekening zet. De notaris zegt vaak op alle afspraken ja, met als gevolg dat je met tientallen mensen met hun advocaat en jurist in de wachtkamer zit. Vervolgens moeten alle documenten van de notaris worden gecontroleerd door je jurist/advocaat. Pas als alles klopt en naar wens is, dan zet je je handtekening.
Het kan zomaar zo zijn dat er nog een hoop gewijzigd moet worden terwijl je bij de notaris zit. Daarom adviseer ik mijn klanten altijd: ‘Have a good English breakfast’, want het kan wel even duren!
De verschillen tussen Nederland en Spanje zijn dus aanzienlijk.
Het is echt goed om je hier bewust van te zijn als je hier wil komen wonen en een huis wil kopen. Je wil niet voor verrassingen komen te staan!
Wil jij goed juridisch advies bij het aankopen of verkopen van een huis in Spanje?
Dan staan mijn team en ik voor je klaar. Via deze link ga je naar de pagina waar mijn contactgegevens staan. Neem gerust contact me me op!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!