Een Spaans of een Nederlands testament?

Een Spaans of een Nederlands testament?

Ron was met zijn vrouw naar Spanje vertrokken toen ze allebei met pensioen waren. Ze kochten er een huis en besloten de laatste jaren van hun leven te genieten van het heerlijke klimaat hier.

Moet je als je in Spanje woont als Nederlander, ook een Spaans testament hebben?

Na een aantal jaren genieten van hun huis in Alicante, besloten Ron en zijn vrouw dat het tijd was om ook hier maar een testament op te laten maken. Ze hadden alles in Nederland op orde, maar hier nog niet, dachten ze.

Dus ze gingen naar een notaris hier en lieten een testament opmaken.

Hoewel ze het grootste gedeelte van het jaar in Spanje waren, zijn en blijven ze natuurlijk wel Nederlanders met een Nederlands paspoort. Ze dachten dat als je in Spanje overlijdt het Spaanse testament geldt. En wanneer je in Nederland overlijdt, dat je Nederlandse testament geldt.

Ik kan je alvast vertellen: zo werkt het niet.

Ron en zijn vrouw namen dan ook niet alles op in het Spaanse testament. Ze dachten dat het immers alleen ging over de bezittingen en zaken hier in Spanje. De notaris heeft hier in mijn ogen ook wel tekortgeschoten door niet te vragen naar het Nederlandse document.

Je voelt hem al aankomen.

Ron dacht alles op orde te hebben gemaakt.

Totdat zijn vrouw plots overleed, terwijl ze in Spanje verbleven.

Een enorm verdrietige gebeurtenis waarbij je hoopt je niet te veel bezig te moeten houden met rompslomp. Helaas is dat voor Ron nu wel het geval.

Het testament dat het laatst is opgesteld is het doorslaggevende document

Want om je meteen mee te geven hoe het zit met twee testamenten: het testament dat het laatst is opgesteld is eigenlijk het doorslaggevende document. Nu is het wel zo dat als je twee testamenten hebt, er gekeken moet worden naar de tegenstrijdigheden, maar je laatst opgestelde testament is dan bindend.

Met een beetje pech heeft de Spaanse notaris niet gekeken naar het Nederlands recht. Dan begint de rompslomp van uitzoeken: waar heb je recht op in Spanje en waar heb je recht op in Nederland? 

Zonder bindend Nederlands testament gaan alle bezittingen van de overledene naar de langstlevende in een huwelijk. Ron en zijn vrouw waren gelukkig getrouwd, dat heeft in deze zaak een hoop gered. Maar het feit blijft dat er in het Nederlandse testament ook legaten  richting de kinderen waren opgenomen, die nu niet meetellen.

Je kan je wel voorstellen hoe vervelend zo’n zaak moet zijn als je net je partner bent kwijtgeraakt… Je moet ineens met allerlei juridische kwesties bezig zijn.

Terwijl je wel iets anders aan je hoofd hebt.

Daarom ben ik hier weer om je bewust te maken: woon je in Spanje en in Nederland? 

Zorg dan dat je in je testament in Nederland kiest voor je eigen nationale erfrecht. Laat dit in je Nederlandse testament opnemen door de notaris, meer is er niet nodig. Dit testament blijft dan bindend, ook al woon en overlijd je in het buitenland. Twee testamenten hebben werkt veel te verwarrend.

Kortom, zorg ervoor dat je een goede notaris of jurist hebt die je kan helpen bij dit soort buitenlandsituaties. Mocht je advies willen inwinnen, weet dan dat je me altijd een mailtje mag sturen, ik help je graag verder. Klik hier om mijn contactgegevens te bekijken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie